Bódvalenke.eu english

Fedezd fel Bódvalenkét

Látogatás Bódvalenkére

Bódvalenke nyitott, kedves, vendégszerető falu. A helyiek szívesen látják a látogatókat - mindig van, aki körbekalauzolja a vendégeket. Örömmel látjuk a váratlanul betoppanókat éppen úgy, mint az előre bejelentkezőket. Mindemellett javasolt az előzetes bejelentkezés, főleg a gasztronómiai és kulturális programok esetében. Örömmel fogadunk családokat, baráti köröket, iskolai csoportokat és terepmunkát végző diákokat is. Kérés esetén az egyéni, különleges programigényeket is igyekszük kielégíteni.

Kalandozás a Bódvalenke Freskófaluban és környékén

Vendégeink igényeihez igazodva, személyre szabott programokkal, szolgáltatásokkal igyekszünk minden lenkei látogatást felejthetetlen, különleges élménnyé varázsolni. Látogatóinkat változatos ízekkel, élményekkel, kalandokkal várjuk.
 

Ízek, illatok - gasztronómiai ajánlataink

A közös étkezés mindig jó időtöltés, igazi közösségi élmény, ez Bódvalenkén sincs máshogy. A bódvalenkei háziasszonyok hatalmas vendégszeretete és lelkesedése minden faluba látogató vendéget lenyűgöz.

 

Házi vendégség
 
Kétfogásos ebéd a helyieknél (főétel+desszert).
Maximum létszám: 6 fő

2500/fő

Lakoma

Több fogásos ebéd vagy vacsora, akár nagyobb csoportoknak is a hangulatos udvaron, vagy a pajtában.
Minimum létszám: 10 fő

3000-5000 Ft/fő
(létszám és a fogások számának függvényében)

Lenkei falatok

Hideg ételek, helyi különlegességekkel: édes és sós finomságok, kávé/tea

1500 Ft/fő


Képek, dallamok – kulturális programok

A Bódvalenke Freskófalu a világon egyedülálló turisztikai látnivalót kínál, hiszen jelenleg ez az egyetlen olyan falu a világon, amelynek falait műalkotások díszítik. Összesen 18 európai roma festőművész 33 gigantikus gyönyörű alkotása látható a házak falán, mellyel Bódvalenke ma a cigány festészet egyedülálló szabadtéri tárlatát nyújtja az idelátogató vendégek számára. A szabadtéri tárlatvezetésen képzett helyiek segítenek eligazodni a képek útvesztőjében. Bejelentkezés ajánlott, de nem szükséges – a faluban több gyakorlott túravezető is dolgozik. Az élményekkel teli hosszú séta után a vendégeket izgalmas zenei előadásokkal várjuk. A helyi gyerekbanda és a Bódvalenkei Asszonykórus lendületes előadása kihagyhatatlan kulturális program.
 

Szabadtéri tárlatvezetés

Rövid túra: kb. egyórás séta a faluban,
a kiemelkedőbb képek bemutatásával.

1500 Ft/fő

Szabadtéri tárlatvezetés

Hosszú túra: kb. kétórás, vagy kétszer egyórás séta a faluban,
személyes történetek, az alkotások hátterének megismerésével.

2500 Ft/fő

Bódvalenkei Gyerekbanda

Büszkeségeink, a gyerekbanda tagjai valódi őstehetségek.
Autentikus örömzene, szívhez szóló hangon. kb. félórás műsor. 

4500 Ft/alkalom   

Bódvalenkei Asszonykórus

a kórus lendületes előadása felejthetetlen élmény.
Alapműsoruk félórás, de ha olyan a hangulat, akár hosszabb. 

15000 Ft/alkalom

 

Kaland, természet – kirándulás helyi vezetővel

Bódvalenkét gyönyörű természet veszi körül, a falut körülölelő láp izgalmas kirándulási lehetőségeket kínál.  Ha az időjárás engedi, különleges, ínycsiklandó gombákért indulnak a helyiek a közeli erdőbe. Aki pedig természeti kuriózumra vágyik, a falu mellett elterülő védett lápvidéken kalandozhat – szigorúan vezetővel!
 

Közös gombászás Tosuval

Tapasztalt gombászoknak ajánljuk ezt a különleges túrát Tosuval, aki már messziről megmondja, hogy melyik gombából érdemes aznap vacsorát főzni, és melyiket pedig szárítani a hidegebb napokra.
Kecskegomba, petrezselyemgomba, rókagomba, vargánya,tinóru, kucsmagomba – jobb napokon kilószámra szedhetünk ezekből az erdei kincsekből.

3000 Ft/alkalom   

Lápi lépegetés

Tapasztalt vezetőnkkel, Mikivel járjuk be a védett lápot.
Vadorchideák, gyógynövények, vértő, korai szegfű, buglyos kőtörőfű – és itt még fészkel a kövirigó! Csak jó időben!

3000 Ft/alkalom

 


Nyitott világ – kulturális párbeszéd

Legtöbb látogatónk városokból érkezik, sokaknak új és ismeretlen világ a szegény falusi élet, a falubeli cigányok eleven, életteli közössége. Középiskolás diákoknak, egyetemi hallgatóknak, vagy épp céges csoportoknak egyaránt különleges élmény találkozni a barátságos helyi közösséggel, kicsikkel és nagyokkal, fiatalokkal és idősekkel. A közös evés-ivás, beszélgetés, buli, ezek azok a pillanatok, amikre igazán emlékszünk később is, és ami tényleg felejthetetlenné teszi ezeket a látogatásokat. A fesztiválok, művészeti táborok, gyerekeknek és fiataloknak szóló toleranciatáborok, workshopok mind látogatókat vonzanak a faluba. A roma művészet és kultúra megismerése a toleranciára és a roma kultúra megismerésére tanít mindannyiunkat, és nem mellesleg lehetővé teszi a helyiek számára jövedelmük kiegészítését is, a turisták ellátása révén. 
 

Bódvalenke Freskófalu Fesztivál

Észak-Magyarország egyetlen jelentős zenei fesztiválját 2010 óta rendezi meg a falu.  A nyári fesztiválra látogató vendégeket rengeteg izgalmas kulturális
program várja

 ingyenes 

Javasolt közösségi programok, előzetes egyeztetés szerint:

- csapatépítő tréningek
nomád nyári táborok
alkotótáborok
terepgyakorlatok
- témahetek
- civil workshopok

művészeti workshopok

Kérés esetén egyéni, különleges programigényeket is igyekszünk kielégíteni.