Bódvalenke.eu english

Felhívás

2014. 03. 14.  
Eljutottunk addig, hogy a falu világhírűvé vált az immár 33 murália okán; ha még két fontos festőművészt meg tudunk hívni, akkor elkészül egy, a kortárs európai roma festészet hű keresztmetszetét bemutató kiállítás.

Az „érett” (25 éven felüli) asszonyokkal folytatott munkánk ezeket az asszonyokat nagyon jól felkészítette a turisták fogadására; a faluba már beáramló turizmus kihasználásához még ki kell építenünk a turisztikai infrastruktúrát. Erre is van már megalapozott remény: tavaly az Európa Tanács „Cultural Resources for Roma Inclusion” c. projektje keretében elkészült a falu 3-éves fejlesztési és tevékenységi terve, üzleti tervekkel alátámasztva; az Európa Tanács pedig ígéretet tett, hogy vagy maga megfinanszírozza, vagy társfinanszírozókat keres. Az asszonyok készen állnak a megépítendő infrastruktúra (kemping, vendégház, kisvendéglő) üzemeltetésére.

Létrejött a Freskófalu Szociális Szövetkezet, és októberben elindítottuk a biomassza projektünket. Ez első körben 12 férfit foglalkoztatott (sajnos, ezt 3 hónap után fel kellett függesztenünk), pedig a későbbiekben az egész falu férfi lakosságának tudna munkát adni. Az, hogy valóban hatékonyan működő vállalkozássá tud-e fejlődni, attól függ, hogy nyerünk-e egy uniós pályázaton (a döntéshozatal határideje 2013. szeptember 4. volt, azóta sem történt meg ) – ebből a pénzből a szükséges képzést és gépbeszerzést kellene finanszírozni.

Talán a legnagyobb, „mérhető” sikert a gyerekeknél értük el: 2009-ben a 27 általános iskolás gyerek közül 24-et buktattak osztályismétlésre; tavaly a 38 iskolásból csak egyet. És valamennyi olyan iskolának az igazgatója (középiskolák is), ahová lenkeigyerekek járnak, azt állította, a mi gyerekeink teljesítménye messze felülmúlja a többi településről érkezőkét.

Ez így abszolút sikertörténetnek hangzik, de van egy csoport, akik mindenből kimaradtak, és félő, hogy ha őket nem tudjuk segíteni, akkor ők tönkreteszik azt, amit eddig elértünk, és a nyomor perpetuálódik.

Párhuzamosan a válság és a kormány szociálpolitikája okozta jövedelempozíciójukban bekövetkező drasztikus romlással (egy főre jutó havi átlag 2009 augusztusában kb. 16 000,- Ft volt, 2013 februárjában, amikor még közmunka, és semmilyen más munkalehetőség, sem turizmus nem volt, ez 8000,- Ft – napi 2 dollár –alá csökkent, ami már abszolút éhezést jelentett), abódvalenkei kamaszlányok elkezdtek szülni. Jelenleg 34 négy évesnél fiatalabb gyerekünk van; közülük 28-nak az édesanyja nincs még 18 éves, köztük többnek van már 2 gyereke és egynek három. Ezek a lányok kimaradtak az iskolából, semmihez nem értenek és képtelenek megbirkózni a gyereknevelés, a háztartás és a pénztelenség problémahalmazával, hiszen még maguk is gyerekek. Míg az „érett” asszonyok a szegénységük dacára is tisztán, rendben tartják a családjukat, házukat, kertjüket, a gyereklány anyák erre képtelenek, így megint megjelentek a szeméthalmok, a koszos, alultáplált kisgyerekek. Az éhezés is ezeket a gyereklányokat és a babáikat sújtja a legjobban. És mi nem tudjuk őket bevonni a programjainkba, mert a babáikat nem tudják kire hagyni.

Erre is van megoldás: egy civil szervezet kidolgozott egy nagyszerű módszertant, ez az un. „Biztos Kezdet gyerekház” program. Ez tkp. egy különleges bölcsőde, ahová anyák és gyerekek együtt járnak, és ahol az erre kiképzett (diplomás) óvodapedagógusok szinte játszva megtanítják az anyákat gyereket gondozni; háztartást vezetni; együtt főznek, így főzni is; kicsit kertészkedni, pénzt kezelni. Nagyon fontos szolgáltatás, hogy a házban biztosítani kell a napi fürdés/tusolás lehetőségét mindenkinek, és automata mosógépekkel a mosást. (Bódvalenkén csak 7 házba van bevezetve a víz – és ezek a gyereklány anyák nem ott laknak.) Az edelényi kistérség (ehhez tartozunk) tavaly szeptemberben megnyert egy uniós pályázatot, amiben többek között ilyen Biztos Kezdet házak üzemeltetésére (bérek+működési költség) kaptak pénzt. Ebben eredetileg Bódvalenke is benne lett volna, de nem tudtunk megfelelő ingatlant biztosítani hozzá, így kimaradtunk.

Most azonban kaptunk 8 millió forintot egy ilyen ház létrehozására. Ebből 3,5 millió Ft-ért meg tudjuk venni az ingatlant (a falu hajdani iskolaépülete, ami régóta lakásként szolgál), de a felújítás költsége legalább 10 millió Ft lesz, így gyűjtést kell indítanunk a különbözet megszerzésére: a házban ki kell alakítani egy min. 30 m2-es játszószobát, egy irodát, egy megfelelő méretű konyhát, fürdőszobát (a víz sincs bevezetve), mosókonyhát és a fűtési rendszert, szennyvízelvezetést, és meg kell építeni egy játszóteret (Bódvalenkén egyáltalán nincs játszótér.)

Nagyon kérlek Benneteket, aki tud, járuljon hozzá a Biztos Kezdet gyerekház felújításához, hogy ne vesszenek el ezek a gyereklány-anyák és a kisbabáik.

Adományaitokat kérlek a Magyar Református Szeretetszolgálat Közhasznú Alapítvány számlájára (10702019-85008898-51100005, IBAN: HU67 1070 2019 8500 8898 5110 0005, SWIFT/BIC: CIBH HU HB) utaljátok, a közlemény rovatban feltüntetve, hogy „Bódvalenke, Biztos Kezdet”.

Nagyon nagy köszönettel, a magam és a bódvalenkeiek nevében:

Pásztor Eszter

Bódvalenke – Freskófalu

Projektvezető


Vissza a cikkekhez
További tartalmak

Megnyertük a Sozialmarie közönségszavazását!
2014. 02. 18.
Örömmel tájékoztatunk benneteket, hogy a segítségetekkel és támogatásotokkal elnyertük a 2014-es Sozialmarie pályázat közönségdíját. Méghozzá nem is akárhogy: utcahosszal előztük szavazók számában a többi projektet.
Tovább

Ünnepeljük együtt a karácsonyt - legyünk bármilyen messze is!
2013. 12. 04.

Kedves barátaink, támogatóink!

Izgalmas évet zárunk, új festmények díszítik falainkat, többször is állt színpad a faluban, új emberek állhattak munkába az év vége felé, mégis, messze még a megnyugvás. Talán egy kicsit több tüzifa jut idén, de még mindig csak egy szobába. Talán kicsit több étel jut, de hónap végén így is csak a vakaró marad.

Tovább


Idén is Sárkányünnep!
2013. 06. 19.
Július 5-én, 6-án és 7-én ismét összegyűlünk, hogy együnk, igyunk, táncoljunk, kiránduljuk, jól érezzük magunkat Bódvalenkén, a Freskófaluban!
Tovább

NEMZETKÖZI ROMANAP 2013. április 5.
2013. 03. 19.
Balog Zoltán miniszter, Emberi Erőforrások Minisztériuma és Andor László EU-biztos, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős tagja 2013. április 5-én Bódvalenkére, a Freskófaluba látogat, hogy ott ünnepelje a nemzetközi romanapot.
Tovább