Bódvalenke.eu english

NEMZETKÖZI ROMANAP 2013. április 5.

2013. 03. 19.  

A nemzetközi romanap a roma kultúra ünnepe, egyben alkalom a roma emberek problémáival való szembesülésre.

Bódvalenke egy mélyszegénységben tengődő, 95%-ban roma lakosságú kis falu, ahol magyar és más európai országokból roma származású festőművészek gyönyörű, hatalmas képeket festenek a házak falára. Ezzel létrejött egy, az európai roma festészet keresztmetszetét bemutató szabadtéri kiállítás. Bódvalenke a roma vívmányok helye, az értelmes kultúrák közötti párbeszéd helyszíne, egyben a romák potenciálja és valósága közötti szembeszökő feszültség szimbóluma.

A hivatalos ünnepség 13:30-kor kezdődik, amikor Balog Zoltán miniszter, Andor László EU-biztos és Setét Jenő a Roma Közösségi Hálózat nevében szól a megjelentekhez. Az ünnepléshez hozzátartozik a zene és a tánc; a falu asszonyai szívesen bevezetik a látogatókat a cigány konyhaművészet rejtelmeibe és a helyi kézművesek is bemutatják az általuk készített tárgyakat. A bódvalenkei Albert Hall új kiállítással jelentkezik, „A Heidegger-sztori: Roma művészet és európai kultúra” címmel.

A hivatalos ünnepség után nemzetközi kerekasztal-beszélgetésre kerül sor: 8 országból érkeznek roma civil szervezetek, illetve roma programokat működtető hazai és nemzetközi NGO-k (például: OSI / Roma Decade, Amnesty International, Erste Foundation Roma Partnership, ERGONET, KHETANES World Artists’ Initiative against Romaphobia and Antitziganism, Roma Media Agency MECEM, YEPP, Komensky Fond, Caritas stb.) képviselői, hogy megismertessék a politikai döntéshozókat a roma integrációval kapcsolatos álláspontjukról és ajánlásokat tegyenek.

A nap programja teljes egészében sajtónyilvános.

További információ:

Pásztor Eszter

Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány

Bódvalenke – Freskófalu

projektvezető

+36-30/989-5070

epasztor@enternet.huVissza a cikkekhez
További tartalmak

Emlékezés a cigány sorozatgyilkosság áldozataira
2012. 02. 23.
Február 23-án Bódvalenke is megemlékezett - számtalan más településsel egyetemben - a cigányok sérelmére 2008-2009-ben elkövetett sorozatgyilkosság áldozatairól.
Váradi Gábor A kislétai áldozatok emlékére című freskója előtt az asszonykórus hallgatókat (sirató dal) énekelt, mécsesek gyúltak, s közös imánk a Világ végezetéig őrzi az ártatlanul meggyilkoltak emlékét.
Tovább