Bódvalenke.eu english

Emlékezés a cigány sorozatgyilkosság áldozataira

2012. 02. 23.  
Az Opre Roma Civil Közösségi Hálózat (Setét Jenő, Bari Jutka és Békés Bence) a Tatárszentgyörgyön 2009. február 23-án meggyilkolt Csorba Róbert és ötéves kisfia Csorba Robika, továbbá a cigányok sérelmére elkövetett sorozatgyilkosság valamennyi áldozatának emlékére országos megmozdulást kezdeményezett.

„Csorba Robika a roma közösségeket megrázó rasszista sorozatgyilkosság gyermekáldozata”, írták. „Ez a dátum örökre szégyenfoltja marad a magyar történelemnek. Úgy gondoljuk, emlékeztetnünk kell, hogy a rasszizmus határozott, közös társadalmi elutasítása mindenki felelőssége, ennek hiánya pedig tragikus eseményekhez vezet. Emlékeztetnünk kell, hogy a szolidaritás a normális társadalmi magatartás, és ez lehet a gátja a hasonló események megelőzésének, elkerülésének.”

Mi is csatlakoztunk azon települések hosszú sorához, amelyek lakói meg akarják őrizni az ártatlanul meggyilkoltak emlékét, és azt akarják, hogy ilyen soha többet ne történhessen meg.

Február 23-án Váradi Gábor A kislétai áldozatok emlékére című freskója előtt emlékeztünk. Az asszonykórus hallgatókat (sirató dal) énekelt, mécsesek gyúltak, és közösen imádkozunk értük - és értünk.

Az MTI-Sajtóadatbank és az origo.hu összeállítása a 2008-2009-ben ismertté vált, magyarországi romákat ért súlyos – esetenként halált is okozó – támadásokról:

2008. július 21. – A Pest megyei Galgagyörkön kevéssel éjfél után rálőttek három romák lakta családi házra. Több lövedék az ablakokon keresztül az épület belsejében a falba fúródott, de személyi sérülés nem történt.

2008. augusztus 8. – A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén Molotov-koktélokat dobtak két, romák által lakott házra és lábon lőttek egy középkorú nőt, amikor kilépett az utcára.

2008. szeptember 5. -  Nyíradonyban lövéseket adtak le egy házra, amelyben romák aludtak, de nem sérült meg senki.

2008. szeptember 29. – A Heves megyei Tarnabodon ismét Molotov-koktélokat dobtak és rálőttek romák házaira.

2008. november 3. – A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő családi házra; a támadásban egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő életét vesztette.

2008. december 15. – A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolca romatelepén egy 19 éves fiatalember fát vágott az udvaron, amikor kétszer rálőttek. A férfi életveszélyesen megsérült, élettársát csak súrolta a lövedék.

2009. február 22. – Tatárszentgyörgyön éjjel – feltehetően Molotov-koktéltól – tűz ütött ki egy roma család házában. A tűzből menekülő apát és 5 éves kisfiát lelőtték, hatéves kislánya súlyos sérüléseket szenvedett.

2009. április 22. – Tiszalökön este lelőttek egy házából kilépő középkorú roma férfit, aki a helyszínen életét vesztette. A rendőrség tízmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel.

2009. augusztus 3. – A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán kora hajnalban fegyveres támadásban meghalt egy 45 éves roma asszony, 13 éves lányát súlyos sérüléssel szállították kórházba.

A magyarországi cigányság mártírjai:

Nagy Tiborné élt 40 évet – Nagycsécs
Nagy József élt 43 évet – Nagycsécs
Csorba Róbert élt 27 évet – Tatárszentgyörgy
Csorba Robika élt 5 évet – Tatárszentgyörgy
Kóka Jenő élt 54 évet – Tiszalök
Balogh Mária élt 45 évet – Kisléta

Rájuk emlékeztünk, és az öt súlyos sérültre, akik maradandó testi fogyatékosságot, örökké fájó és begyógyíthatatlan sebeket kaptak.

Vissza a cikkekhez
További tartalmak