Bódvalenke.eu english

Új lendületet kap a turizmus Bódvalenkén

2016. 03. 22.  
- SAJTÓKÖZLEMÉNY - 

Budapest, 2016. március 22. 

A Bódvalenke nem egy hagyományos turisztikai célpont. A 200 fős borsodi falu lakói hosszú ideje elszigetelten, munka nélkül, mélyszegénységben próbálnak meg túlélni. A hét éve indult Bódvalenke Freskófalu projekt azonban nemrég nagy változást hozott a falu életében. Európai roma festőművészek képeket festettek a házak falára, melynek köszönhetően létrejött egy, az európai roma festészet legjavát bemutató, a világon ma teljesen egyedülálló szabadtéri kiállítás. 

Azóta minden évben több ezer érdeklődő látogat el a faluba, hogy megcsodálja ezt az egyedülálló művészeti projektet, mellyel Bódvalenke mára világhírűvé vált. A hatalmas érdeklődés ellenére a turisztikai infrastruktúra hiánya miatt a helyiek egyelőre nem tudtak a turizmusból olyan mértékben profitálni, ami valódi áttörést hozhatott volna a falu számára. 
A falunézés első lépése
Ezért az idei évtől a Bódvalenke Freskófalu projekt elsődleges célja a falu turisztikai fejlesztése, az ideáramló turizmus lehetőségeinek kiaknázása. Ez elsősorban olyan fejlesztési programok megvalósítását jelenti, melyek – a megfelelő infrastruktúra kiépítése mellett – biztosítják a faluba áramló turisták megfelelő ellátását, programok kialakítását is. A turisztikai termékkoncepció megvalósításán, az turisztikai fejlesztések beindításán és a turistaszám növelésén a nemrég megalapított Bódvalenke és Környéke TDM Egyesület dolgozik majd. 

„Az Egyesület célja a legújabb turisztikai trendeket is kielégítő, szakmailag is sikeres szolgáltatásportfolió kialakítása. Kiemelten fontosnak tartjuk a régiós, és határon túli partnerségek kiépítését, valamint a környék meghatározó turisztikai célpontjaival való együttműködést is. Szeretnénk bebizonyítani, hogy a Bódvalenke Freskófalu a társadalmi misszión túl is sikeres tud lenni, hiszen a faluban rejlő üzleti potenciálnak köszönhetően teljesen piaci alapon is rövid időn belül versenyképessé válhat” – mondta el Urfi Máté, a Bódvalenke és Környéke TDM menedzsere.

A Bódvalenkébe irányuló turizmus olyan gazdasági erőforrást, és egyben kitörési lehetőséget jelent a falu számára, mely nagyban hozzásegítheti a lakókat a mindennapi túléléshez és hosszú távon az anyagi függetlenséghez is. 

„Bódvalenke az idelátogató turisták számára kivételes élmény, hiszen vendégeink túlnyomó része itt először találkozik testközelből a cigány kultúrával. Azzal, hogy meglátogatnak egy cigányfalut, kapcsolatba kerülnek a helyiekkel, belelátnak kultúrájukba és szokásaikba, és ezzel jobban megismerik az itt élő emberek mindennapjait is. Ez rendkívül izgalmas tapasztalat nem csak a turisták, de a bódvalenkeiek számára is” - hangsúlyozta Pásztor Eszter, a Bódvalenke Freskófalu projektvezetője.

A Bódvalenke Freskófalu a turistákat célzó hagyományos szolgáltatások helyett az idelátogató vendégeket egyedi programokkal várja: szabadtéri tárlatvezetés a faluban, közös főzés, étkezés a helyi családoknál, zene és tánc a helyi asszonykórussal vagy a gyerekbandával, kirándulás és gombászás a környékbeli erdőben és a lápon. 

A turisztikai termékkoncepciót március 22-én egy szakmai nap keretében mutatta be a Bódvalenke és Környéke TDM Egyesület a hazai iparági szakértők számára.


Vissza a cikkekhez
További tartalmak

BÓDVALENKEI VÍGASSÁGOK
2015. 08. 07.
Bódvalenke, 2015. augusztus 7-8.
Tovább

Felhívás
2014. 03. 14.
Mint tudjátok, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány 2009-ben elindított Freskófalu projektje (www.bodvalenke.eu) célja az volt, hogy azzal, hogy cigány festőművészeket hív meg, hogy freskókat fessenek a házak falára, egyrészt a művészet erejével próbáljon küzdeni az előítéletek ellen, másrészt hozzásegítse a falut a mélyszegénységből való kiemelkedéshez.
Tovább


Megnyertük a Sozialmarie közönségszavazását!
2014. 02. 18.
Örömmel tájékoztatunk benneteket, hogy a segítségetekkel és támogatásotokkal elnyertük a 2014-es Sozialmarie pályázat közönségdíját. Méghozzá nem is akárhogy: utcahosszal előztük szavazók számában a többi projektet.
Tovább

Ünnepeljük együtt a karácsonyt - legyünk bármilyen messze is!
2013. 12. 04.

Kedves barátaink, támogatóink!

Izgalmas évet zárunk, új festmények díszítik falainkat, többször is állt színpad a faluban, új emberek állhattak munkába az év vége felé, mégis, messze még a megnyugvás. Talán egy kicsit több tüzifa jut idén, de még mindig csak egy szobába. Talán kicsit több étel jut, de hónap végén így is csak a vakaró marad.

Tovább